Revedere de 50 ani

Revedere de 50 ani

Ne întoarcem de la organizarea celui mai emoționant și mai călduros eveniment al acestei veri… Întâlnirea de 50 de ani a absolvenților Școlii Generale Lăpușata, promoția 1966.

Acum părinți și bunici, foștii elevi au călătorit în timp, reluându-și locul în băcile care, în urmă cu 50 de ani, îi așteptau nerăbdătoare dimineața.

Ne-am aflat în fața unei explozii de emoții și sentimente la care trecerea celor cinci decenii nu a putut modifica intensitatea și acuratețea trăirilor. Sub efectul copleșitor al întâlnirii, absolvenții au reînviat povești din anii de școală, zâmbind șăgalnic la amintirea poznelor de altădată.

Dacă la nivel de emoție și trăire sufletească timpul nu a putut interveni, vremea si-a arătat adevărata putere în ceea ce privește efemeritatea existenței umane… Din cei aproape 55 de absolvenți ai promoției 1966, majoritatea absenților de la Revederea de 50 de ani au trecut în neființă, la fel ca aproape întreg corpul profesoral al acestei generații. Reprezentant al profesorilor care în 1966 predau la Școala din Lăpușata, domnul profesor Mazilu a fost cel care, după cinci decenii, a „strigat catalogul”, trezind emoția copiilor de odinioară.

De ce era necesar un astfel de eveniment când societatea se concentrează, îndeosebi, pe organizarea unor ateliere, întâlniri educaționale pentru cei tineri? Inițiatorul acestei întâlniri, domnul Ion Cotoarbă, ne-a invitat să fim atenți la puterea exemplului și la forța modelatoare pe care adulții o au asupra celor aflați la început de drum. Părinții și bunicii au dreptul și, totodată, responsabilitatea de a transmite cunoștințele, deprinderile și convingerile lor, invitând tinerii să facă o analiză a trecutului pentru configurarea unui viitor demn. Pe lângă bucuria reîntâlnirii colegilor și necesitatea revigorării celor prinși în rutina zilnică, Revederea la 50 de ani de la absolvirea studiilor este un gest simbolic de a recunoaște importanța școlii, a educației în viața oamenilor. Acest eveniment este primul de acest gen în cadrul comunității din Lăpușata și atât cei prezenți, cât și susținătorii reîntâlnirii își exprimă dorința ca exemplul să nu rămână singular.

Satisfacția de a fi susținut organizarea acestui moment este dublată de bucuria de a putea face cunoscută povestea Întâlnirii de 50 de ani de la absolvirea Școlii Generale Lăpușata a promoției 1966. Cititorul este invitat să primească din bucuria acestei dimineți de vară și, de ce nu, să se inspire pentru a face, el însuși, astfel de fapte memorabile în conștiința și sufletul uman. Va fi necesar, în acest scop, un efort, dar sigur va urma și recompensa binemeritată!

Lasă un răspuns

GOPS este o organizaţie non-profit care promovează educaţia de la vârste timpurii. Foloseşte site-ul nostru pentru a susţine alfabetizarea şi programele educaţionale pentru copiii şi tinerii din România. Află cum poţi participa cu donaţii şi explorează oportunităţile de voluntariat în cadrul proiectelor GOPS.